vlag-duitsland_2.jpg  

Turtle Island Meets Europa

 

Tentoonstelling Native American artists

Turtle Island Meets Europa is an exhibition and event at the MySTeR center presenting Native American (Canadian) art and poetry

Het begon allemaal met een verhaal volgens Rolland Nadjiwon en alles wat we nu hebben, zijn verhalen. Nadjiwon is een Potowatome schrijver en leraar en heeft werk gepubliceerd in Noord-Amerika/Turtle Island en in de hele wereld. Britt-Marie Lindgren, co-curator samen met An-Jes Wagemans, zal gedichten die geschreven zijn door Nadjiwon tijdens de opening van de expositie Turtle Island Meets Europa in Myster Cultureel Centrum in Breyell, voorlezen. Wagemans is directeur van Myster dat zij samen met Luc Sala runt. De herinneringen en verhalen van voorouders staan centraal tijdens deze expositie met werk van zeven Anishinabe. Dit zijn Noord-Amerikaanse indianen die leven rond Lake Huron, Ontaria, Canada. Lindgren heeft materiaal verzameld over de oorspronkelijke bewoners en de natuur van deze streek gedurende de afgelopen vijf jaar door middel van fotografie, nadat zij is teruggekeerd in Canada na vijfentwintig jaar in Amsterdam, Nederland, te hebben gewoond. Haar foto's zijn ook een onderdeel van deze expositie. Zij volgde een vierjarig beeldhouwprogramma aan de Rijksacademie in Amsterdam in 1987 en is een actief lid van het Amsterdam Ballon Gezelschap. In haar Kirkko studio/gallerie in Leeburn, Ontario (een uur rijden van Sault Sainte Marie) Ontario, heeft zij samen met Bernie Harder ruimte gegeven aan poėzielezingen in combinatie met kunstexposities die de kwaliteit toonden van de lokale kunstenaars en schrijvers in de afgelopen paar jaar. Harder doceert al vijfentwintig jaar internationale indianen literatuur aan de Universiteit van Windsor, Ontario.

Naast gedichten van Nadjiwon zal Lindgren tijdens de opening van de expositie verhalen van Henry Angeconeb, Peter Migwans en andere indianenschrijvers lezen. Het verhaal "The Grand Spirit and Grandmother Turtle" wordt geļllustreerd met zeven schilderijen van Migwans die deel uitmaken van deze expositie. Peter Miller, spiritueel leider en kunstenaar, is vertegenwoordigd met indianen drums en kunstvoorwerpen.

Alle kunstvoorwerpen die tijdens de expositie te zien zijn, zijn te koop.

De opening vindt plaats op 21 juli a.s. om 17.00 uur en de expositie is te bezoeken tot 2 augustus 2012, vanaf 14u iedere dag.

Turtle Island Meets Europa is an exhibition and event at the MySTeR center presenting Native American (Canadian) art and poetry, in Breyell-Nettetal at the Roetzel villa there. The exhibition opens July 21, and is open for the public every day (from 14.00 hrs-18.00 hrs) till August 2. In August the exhibition will be part of the Ruigoord Landjuweel festival in Amsterdam.

www.myster.nl

peter millernaam.jpgpeter migwans2.jpg  klphoto 7 migwans 2.jpg  klconrad fox.jpg